Contact

Aangifte erfbelasting

Aangifte doen

Wanneer er iemand overlijdt, moeten de erfgenamen wellicht aangifte erfbelasting doen. Wanneer de Belastingdienst verwacht dat erfbelasting verschuldigd is, dan ontvangt u of één van uw mede erfgenamen een aangiftebrief. Daarin staat hoe u aangifte moet doen en wanneer de aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn.

Wanneer u geen aangiftebrief ontvangt, dan betekent dat nog niet dat geen erfbelasting verschuldigd is. Wij helpen u graag bij de beoordeling van de vraag of in een dergelijk geval aangifte moet worden gedaan.

Zie ook onze checklist erfbelasting


Ondernemers

Particulieren

Tarieven indicator

Overstappen

Boekhouder Nijmegen

Wie moet aangifte doen?

Wanneer de overledene in zijn testament een executeur heeft aangewezen, dan moet deze persoon aangifte erfbelasting doen voor alle erfgenamen.

Is er geen executeur aangewezen, dan moeten de erfgenamen zelf aangifte doen. Erfgenamen zijn personen of instellingen die iets krijgen uit de erfenis van de overledene. Het kunnen ook personen of instellingen zijn die een legaat krijgen.
Een erfgenaam kan alleen voor zichzelf aangifte doen. Of sommige erfgenamen kunnen samen aangifte doen en andere erfgenamen alleen voor zichzelf. De erfgenamen kunnen ook iemand aanwijzen om aangifte te doen voor alle erfgenamen. Deze persoon hoeft zelf geen erfgenaam te zijn.

Schenkingen

Zijn er in de 9 maanden voorafgaand aan het overlijden nog schenkingen gedaan, dan kan hiermee bij de erfbelasting rekening worden gehouden.

Meer weten?

Heeft u vragen over de de aangifte erfbelasting of wilt u weten of er in uw geval aangifte erfbelasting moet worden gedaan? Dan helpen wij u graag!

Onze voordelen:

  • Vaste lage tarieven
  • Gebruiksvriendelijke online boekhoudprogramma’s
  • Uw volledige administratie veilig en toegankelijk
  • Door klanten beoordeeld met een 9.4

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Bel me terug

    Naam

    Telefoonnummer