Terug naar nieuwsoverzicht

Twaalf maanden oproepkracht? Vaste arbeidsomvang aanbieden

Op grond van de wet die op 1 januari 2020 van kracht wordt, geldt het volgende. De werkgever moet de oproepkracht die gedurende 12 maanden als zodanig heeft gewerkt een overeenkomst met een vaste arbeidsomvang aanbieden. Voorwaarde is dat de arbeidsovereenkomst voldoet aan de definitie van oproepovereenkomst. Deze vaste arbeidsomvang moet gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren van de laatste 12 maanden.

Dit is een ‘harde’ verplichting van de werkgever. Als de werkgever het aanbod niet doet, dan heeft de oproepkracht automatisch aanspraak op het loon over het gemiddeld aantal gewerkte uren in de laatste 12 maanden.

Belangrijk om te weten is dat dit direct geldt. Werkgevers met oproep­krachten die op 1 januari 2020 12 maanden of langer als oproepkracht werkzaam zijn geweest, moeten deze oproepkrachten voor 1 februari 2020 een aanbod doen. Dit aanbod moet voor een dienstverband zijn met een vaste arbeidsomvang die gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in de laatste 12 maanden.

Inwerkingtreding en overgangsrecht

De nieuwe regels voor oproepovereenkomsten treden op 1  januari 2020 in werking. De nieuwe regels zijn dan per direct van kracht. Dat bekent dat vanaf 1 januari 2020 de hogere WW-premie moet worden betaald en dat de oproep- en afzegtermijnen vanaf dan gelden. Aan oproepkrachten die op 1 januari 2020 al 12 maanden of langer als oproepkracht werken, zullen werkgevers ook meteen al een vaste arbeidsomvang moeten aanbieden.

 

Bron: xperthr.nl

Volg en like ons via Social Media

Facebook
LinkedIn

Neem voor meer informatie over onze diensten administratie, belastingadvies, loonadministratie, boekhouding zzp, direct contact op met Belasting- en Bedrijfsadvieskantoor C. van Weelden!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Bel me terug

    Naam

    Telefoonnummer